50 TOP LINUX MULTIPLE CHOICE QUESTIONS AND ANSWERS PDF

The Below List 50 top Real Time Linux Multiple choice Questions and answers for freshers and experienced pdf free download

Linux Multiple choice Questions and Answers List

1. Maximum how long can a Linux filename be?
A. 128 bytes
B. 255 bytes
C. 32 bytes
D. 64 bytes
Ans: B

2. Which combination of keys is used to exit from terminal?
A. Ctrl + t
B. Ctrl + z
C. Ctrl + d
D. Ctrl + e
Ans: C

3. Which command(s) is/are used to get help about a command in Linux?
A. info
B. man
C. None of these
D. Both a and b
Ans: A&B

Linux Multiple choice Questions
Linux Multiple choice Questions

4. Which of the following OS is not based on Linux?
A. Ubuntu
B. Redhat
C. CentOs
D. BSD
Ans: D

5. Which command is used to get the kernel version in Linux?
A. uname -r
B. kernel
C. uname -n
D. uname -s
Ans: A

6. Which command is used to list all the files in your current directory(including hidden)?
A. ls -l
B. ls -t
C. ls -a
D. ls -i
Ans: C

7. Which command is/are used to remove directory in Linux?
A. rmdir
B. rm -r
C. only b
D. Both a and b
Ans: D

8. Which key combination is used to see all the hidden files in Nautilus file manager?
A. Ctrl + Shift + h
B. Ctrl + h
C. Ctrl + Alt + h
D. None of the above
Ans: B

9. Which of the following command is used to create file in Linux?
A. touch
B. cat
C. echo
D. All of the above
Ans: D

10. In Linux everything stored as a
A. file
B. directory
C. executables
D. None of the above
Ans: A

11. Which of the following is not a valid login shell in Linux?
A. C shell
B. Net Shell
C. Bash Shell
D. Z shell
Ans: B

12. Which command is used to record session in Linux?
A. script
B. session
C. both a and b
D. none of these
Ans: A

13. Which of the following command can be used as an alternative to echo command?
A. print
B. printr
C. printf
D. none of these
Ans: C

14. Which command is used to change password of your Linux system?
A. password
B. pass
C. change -p
D. passwd
Ans: D

15. Which command is used see the list of users who are currently logged-in?
A. login
B. users
C. who
D. which
Ans: C

16. Which directory in Linux contains all the config file of the system?
A. /etc
B. /var
C. /lib
D. /bin
Ans: A

17. Which of the following command is used to know last shutdown/reboot date and time?
A. last
B. lastlogin
C. lastreboot
D. lastshutdown
Ans: A

18. Which of the following command is used to count number of lines in a file?
A. wc -l
B. wc -c
C. wc -w
D. None of these
Ans: A

19. Which of the following statement is incorrect about /bin and /sbin directory?
A. /sbin contain only binaries essential for booting, restoring,
Recovering, and/or repairing the system in addition to the binaries in /bin.
B. There is no difference between /bin and /sbin, they are just two directories
C. /bin contains commands that may be used by both the system administrator and by users, but which are required when no other filesystems are mounted.
D. Utilities used for system administration are stored in /sbin.
Ans: B

20. Which of the following command(s) is/are used to reboot a Linux system?
A. shutdown -h
B. reboot
C. init 6
D. All of the above
Ans: D

21. Total no of run levels in a Linux system?
A. 6
B. 7
C. 5
D. 8
Ans: B

22. Which command is used to copy entire directory?
A. cp -r
B. cp -i
C. cp
D. none of these
Ans: A

23. Suppose I am in /etc directory and I want to go to my home directory which command should I use?
A. cd
B. cd ~
C. Both A and B
D. none of these
Ans: C

24. Which special character should be avoided during naming a file?
A. .(dot)
B. $
C. _(underscore)
D. -(Hyphen)
Ans: D

25. Which of the following is relative path to /home/sandeep directory?
A. $ cd Desktop/abc
B. $ cd Downloads/abc
C. Both a and b
D. $ cd /etc
Ans: C

26. Suppose currently I am in /home/sandeep/Downloads/abc. After executing cd ../.., where am I now?
A. /home/sandeep
B. /home/sandeep/Downloads
C. /home
D. None of these
Ans: A

27. Suppose I am in /etc directoy, after executing cd .(single dot), where am I now?
A. /etc
B. /(root)
C. /home
D. None of these
Ans: A

28. what is the purpose of -i in rm -i command?
A. It will ask for confirmation before every deletion.
B. It just an extra option
Ans: A

29. mv command can be used to ?
A. Move the file to different directory.
B. Renaming a file
C. Both a and b.
D. Only a.
Ans: C

30. Which of the following command is used to display content of a file in octal format?
A. octal
B. cat
C. oct
D. od
Ans: D

31. In Linux which of following command do you use to know the purpose of a command?
A. which
B. whatis
C. what
D. purpose
Ans: B

32. What is the process id of init process?
A. 2
B. 6
C. 4
D. 1
Ans: D

33. Suppose I have made some changes in my Php.ini file and I want to restart my Apache server, which of following command should I use?
A. sudo service apache2 restart
B. sudo /etc/init.d/apache2 restart
C. Both A and B
D. Only A
Ans: C

34. Which command is used to show process hierarchy in tree format?
A. ps -tree
B. pstree
C. ps -t
D. none of these
Ans: B

35. Which of the following command is used to see the content of tar(backup.tar) file without extracting it?
A. tar -xvf backup.tar
B. tar -svf backup.tar
C. tar -tvf backup.tar
D. none of these
Ans: C

36. Which command is used to execute the last command you have executed?
A. !!
B. !-1
C. Both A and B
D. Only A
Ans: C

37. What is the purpose of id command?
A. Print effective and real UID
B. Print effective and real GID
C. Print effective and real UID and GID
D. None of these
Ans: C

38. Which command is used to print the login shell of an user?
A. echo $SHELL
B. echo $LOGIN
C. echo $LSHELL
D. None of the Above
Ans: A

39. Which of the following command return the exit status of last command?
A. $!
B. $$
C. $?
D. $#
Ans: C

40. which command is used to print the current working direcotry?
A. pwd
B. echo $PWD
C. Both A and B
D. Only A
Ans: C

41. What is ppid(parent process id) of daemon process in Linux ?
A. any arbitrary number
B. 1
Ans: B

42. What is context switch?
A. Process switches from user mode to kernel mode
B. Process switches from kernel mode to user mode
C. Kernel switches from one process to another process
D. None of these
Ans: C

43. Maximum number of processes exist in Linux system ?
A. 32768
B. 1024
C. 2048
D. 16384
Ans: A

44. Which of the following command keep a process running even after you logout from your shell?
A. &
B. nohup
C. bg
D. hup
Ans: B

45. What is the range of nice number in linux system ?
A. 0 to 19
B. -20 to 19
C. -20 to 0
D. -10 to 10
Ans: B

46. On success fork return ______ to parent process ?
A. 0
B. 1
C. parent process id
D. child process Id
Ans: D

47. Which of the following command kill all the process including shell ?
A. kill kill 0
B. kill -9 kill 0
C. kill -s kill 0
D. Both B and C
Ans: D

48. Which of the following statement is true ?
A. echo $$ return PID of login shell and echo $? return status of last command
B. echo $$ return status of last command and echo $? return PID of login shell
C. echo $$ and echo $? return some integer value of no significance
D. All of the statements are false
Ans: A

49. Priority of the process can be changed using which of the following command ?
A. nice
B. chpriority
C. renice
D. Not allowed to change process priority
Ans: C

50. In _______ state of a process, the process will be terminated and the information will still be available in the process table.
A. Interruptible
B. Uninterruptible
C. Zombie
D. Running
Ans: C